🎄 KERSTMENU – geïnspireerd door Michelin-chefs (6 gangen)

Elegant, modern, smaakvol — met technieken en smaken die je ziet bij chefs als Jonnie Boer, Sergio Herman, Alain Ducasse, Anne-Sophie Pic, Claire Vallée en Thomas Keller.

🥂 1. Amuse: Tartaar van Zeebaars met Mandarijn, Yuzu en Olijfkruim

Stijl: fris, Japans-geïnspireerd, zoals bij Nobu / modern-Frans

Ingrediënten (4p)

  • 120 g extreem verse zeebaars, fijngesneden

  • 1 tl yuzu-sap

  • Zeste van ½ mandarijn

  • 1 tl fijne olijfolie

  • 1 el zeer fijn gesneden bieslook

  • Zoutvlokken

  • Olijfkruim: 20 g zwarte olijven, 30 min gedroogd op 100°C en verkruimeld

Bereiding

  1. Meng zeebaars met yuzu, olie, mandarijnzeste en bieslook.

  2. Breng op smaak met zoutvlokken.

  3. Schep in een kleine quenelle.

  4. Bestrooi met olijfkruim voor de typische umami-knapperigheid.

🍄 2. Amuse Warm: Romige Paddenstoelenflan met Parmezaan-Schuim

Stijl: modern Frans, geïnspireerd door Ducasse

Ingrediënten

  • 150 g gemengde paddenstoelen

  • 1 sjalot

  • 100 ml room

  • 1 ei

  • 20 g Parmezaan

  • Schuim: 100 ml melk + 20 g Parmezaan

Bereiding

  1. Bak sjalot en paddenstoelen, mix met room en ei.

  2. Giet in kleine vormpjes en gaar 20 min op 100°C in de oven (stoomstand indien mogelijk).

  3. Verwarm melk + Parmezaan en schuim op met een staafmixer.

  4. Serveer luchtig bovenop de warme flan.

🥗 3. Voorgerecht: Langoustines met Vanille-Boter, Venkel en Granny Smith

Stijl: drie-sterren signatuur, licht en aromatisch

Ingrediënten

  • 8 grote langoustines

  • ½ vanillestokje

  • 40 g boter

  • Venkel zeer dun geschaafd

  • ½ Granny Smith in julienne

  • 1 tl citroensap

Bereiding

  1. Meng venkel en appel met citroensap en zout.

  2. Smelt boter met vanille: laat 10 min trekken.

  3. Schroei langoustines kort in vanilleboter (20 sec per kant).

  4. Serveer op een bergje venkel-appel.

🍞 4. Tussengerecht: Briochetoast met Eendenlever, Specerijen-Appel & Port-Gel

Stijl: klassieke Franse luxe

Ingrediënten

  • 80 g foie gras terrine (of alternatief: gerookte eendenborst voor een diervriendelijke optie)

  • Brioche, dun gesneden

  • 1 appel, in blokjes

  • Snuf kaneel + gember

  • 100 ml port, ingekookt tot siroop

Bereiding

  1. Bak brioche licht krokant in droge pan.

  2. Stoof appelblokjes met kaneel en gember.

  3. Snijd foie gras in plakjes en leg op de warme brioche.

  4. Lepel port-gel ernaast.

🥩 5. Hoofdgerecht: Hert met Chocolade-Wildjus, Spruitjes & Pommes Anna

Stijl: Scandinavisch, wild, diepe smaken; zoals Noma / Jonnie Boer

Ingrediënten

  • 4 hertenrug-medaillons

  • 250 ml wildfond

  • 20 g pure chocolade (85%)

  • 1 el rodewijnazijn

  • 400 g spruiten, gehalveerd

  • 500 g aardappel (Pommes Anna)

  • Boter, tijm, zout

Bereiding

Pommes Anna:

  1. Snijd aardappel in dunne plakjes.

  2. Stapel cirkelvormig in pan, bestrijk met boter, bak 10 min + 30 min oven (180°C).

Hert & saus:

  1. Bak hert kort op hoog vuur in boter + tijm (3 min per kant).

  2. Voeg fond toe en laat inkoken.

  3. Voeg chocoladestukje toe voor bitter-diepe smaak.

  4. Bak spruiten hard aan tot karamellisatie.

🐟 / 🌱 6. Alternatief Hoofd: Heilbot met Sake-Boter & Shiso (lichte Michelin-stijl)

Ingrediënten

  • 4 stukjes heilbot

  • 50 ml sake

  • 40 g boter

  • Dun gesneden radijs

  • 1 limoen

  • Verse shiso of koriander

Bereiding

  1. Stoof heilbot zacht in sake + 1 el limoensap.

  2. Voeg koude boterblokjes toe, monteer tot glanzende saus.

  3. Serveer met radijs en shiso.

🍰 7. Dessert: Witte Chocolade, Limoen & Basilicum met Krokant Suikernet

Stijl: frisse afsluiter zoals moderne Franse patisserie

Ingrediënten

  • 150 g witte chocolade

  • 150 ml room

  • 1 limoen (zeste + sap)

  • 6 blaadjes basilicum

  • Krokant: 40 g suiker + 1 el water

Bereiding

  1. Verwarm room, smelt chocolade erin.

  2. Voeg limoen en fijngehakte basilicum toe.

  3. Laat 2 uur opstijven in koelkast.

  4. Maak suikernet: smelt suiker + water, trek draden met vork.

  5. Serveer mousse met knapperige draden.

🍫 8. Friandises (optioneel):

  • Mini-madeleines met sinaasappel

  • Pure chocolade met zeezout

  • Macaron pistache



🎄 Eenvoudig & Snel Kerstmenu (3 Gangen)

Totale bereidingstijd: ± 60 minuten
Voor 4 personen

🥗 1. Voorgerecht — Romige Tomatensoep met Basilicum & Parmezaan

Klaar in: 15–20 minuten
Waarom ideaal? Licht, verwarmend, makkelijk vooraf te maken.

Ingrediënten

  • 1 ui, gesnipperd

  • 2 teentjes knoflook, fijn

  • 2 blikken tomatenblokjes

  • 250 ml groentebouillon

  • 100 ml kookroom

  • Handje verse basilicum

  • Parmezaan (rasp)

  • Olijfolie, peper, zout

Bereiding

  1. Fruit ui en knoflook in olijfolie.

  2. Voeg tomaten en bouillon toe en laat 10 min zacht koken.

  3. Pureer tot een gladde soep.

  4. Roer room en basilicum erdoor.

  5. Serveer met Parmezaan en vers brood.

🍗 2. Hoofdgerecht — Kipfilet met Romige Champignonsaus & Aardappelpartjes

Klaar in: 25–30 minuten
Waarom ideaal? Iedereen vindt het lekker, snel klaar, weinig gedoe.

Ingrediënten

  • 4 kipfilets

  • 250 g champignons, in plakjes

  • 1 sjalot, fijn

  • 150 ml kookroom

  • 1 tl mosterd

  • 1 tl citroensap

  • 600 g aardappelpartjes (kant-en-klaar ovenklaar)

  • Boter/olie, peper, zout

Bereiding

  1. Verwarm de oven en bak de aardappelpartjes volgens verpakking.

  2. Bak kipfilets goudbruin en gaar, haal ze uit de pan.

  3. Fruit sjalot en champignons in dezelfde pan.

  4. Voeg room, mosterd en citroen toe, laat 5 min indikken.

  5. Leg de kip terug in de saus en verwarm nog even mee.

  6. Serveer met de aardappelpartjes en eventueel een frisse salade.

🍰 3. Dessert — Snelle Kerst Tiramisu met Speculaas

Klaar in: 10–15 minuten (plus koeltijd)
Waarom ideaal? Geen oven, weinig werk, maar héél feestelijk.

Ingrediënten

  • 250 g mascarpone

  • 200 ml slagroom

  • 2 el suiker

  • 1 tl vanille-extract

  • 150 g speculaasjes

  • 1 kopje koffie (afgekoeld)

  • Cacaopoeder

Bereiding

  1. Klop slagroom, suiker en vanille luchtig.

  2. Meng met mascarpone tot een gladde crème.

  3. Doop speculaasjes kort in koffie en leg in een schaal.

  4. Verdeel de helft van de crème erover.

  5. Herhaal met een tweede laag speculaas + crème.

  6. Bestuif met cacao en laat minstens 1 uur opstijven.

🌟 Extra tips voor een stressvrije kerst

  • Maak de soep en tiramisu een dag van tevoren.

  • Bak de aardappelpartjes pas op het laatste moment, dan blijven ze krokant.

  • Voeg aan de champignonsaus eventueel wat tijm of peterselie toe voor extra smaak.

  • Serveer een simpele salade: rucola + kerstomaten + balsamico.